Home Carti Carti de citit – preferatele mele

Carti de citit – preferatele mele

10 minute de citit
0
6
3,901
horoscop 5 ani

Carti de citit? Mai citeste cineva? 

Asta e una dintre intrebarile multora dintre cei care… ei bine, dintre cei care nu citesc… Cine are timp de carti… de citit? Dar adevaratul iubitor de carte stie ca sunt multi asemenea lui, carora le place sa viziteze librariile, sa se plimbe printre rafturi pline de carti, sa rasfoiasca romane care sa ii atraga inca de la prima pagina si sa cumpere cu incantare inca o carte, inca una si inca una…

Carti de citit. Mai citeste cineva?

Carti de citit neaparat

O lista a cartilor de citit e un to do clasic al timpului liber, un to do asteptat cu nerabdare atunci cand stii ca romane vii te asteapta cuminti, fiecare gata sa vina cu o explozie de emotii si povesti. Dar vin si cu exercitii de imaginatie, pentru ca doar imaginatia te va ajuta sa transpui in imagini, culori, arome si mirosuri povestile pe care le citesti si pe care le traiesti.

Ce am mai citit

Cele mai bune carti pentru mine

Dupa ce am trecut de povestile nemuritoare, „Ciresarii” s-au dovedit a fi pe placul meu. I-am citit si recitit pana cand am descoperit alte resurse de visare. Am crezut o vreme ca Mircea Eliade a scris cele mai bune carti pentru gusturile mele. „Romanul adolescentului miop” chiar a fost o lunga vreme cartea mea preferata si cea care m-a facut sa citesc mai mult din acelasi autor.

Mircea Eliade – carti recomandate

Doua dintre cartile scrise de Eliade si pe care le citesti cu usurinta sunt:

  • Romanul adolescentului miop
  • Maitreyi

Dupa cativa ani, am descoperit ca romanele scrise de Agatha Christie dau dependenta si am citit tot ce am prins din colectia Hercule Poirot. Si acum mai citesc cartile noi si unele mai vechi din aceeasi colectie, fiindca pe cele mai multe mi le amintesc, chiar daca au trecut mai bine de 10 ani de atunci.

Agatha Christie – carti

Recunosc faptul ca am citit mai mult colectia Poirot, poate si pentru ca micul belgian a fost jucat de un actor extrem de carismatic, un actor care avea toate atributele necesare sa intrupeze celebrul personaj al Agathei Christie.

Daca nu ar fi fost diferenta de timp dintre momentul scrierii si cel al ecranizarii, as fi crezut ca micul belgian a fost inspirat de actorul care l-a jucat atata timp.

Dar cred ca si personajul Poirot a reusit sa fie mai bine conturat si mai carismatic decat batrana Miss Marple sau decat alti detectivi ai autoarei.

„10 negri mititei” a fost cartea pe care am citit-o in liceu si care mi s-a parut captivanta si inspaimantatoare in acelasi timp, dar extrem de reusita. O carte pe care as putea sa o recitesc.

Intreaga colectie Hercule Poirot mi se pare ca face cinste genului, fie ca e vorba despre „Ucigasul ABC”, „Elefantii nu uita niciodata” sau mai noile romane (recent traduse) –  „Ceasurile” sau „A treia fata”.

 

Agatha Christie – carti recomandate

Catevea dintre cartile recomandate (scrise de Agatha Christie) sunt cele de mai jos.

  • 10 negri mititei
  • Dupa inmormantare
  • Ceasurile
  • Ucigasul ABC
  • Craciunul lui Poirot (vezi recenzia AICI)

Un barbat pe nume Ove

Una dintre cartile pe care le-am citit si care a reusit sa ma surprinda si sa ma faca sa trec prin toate emotiile posibile e Un barbat pe nume Ove, scrisa de Fredrik Backman (gasesti recenzia aici).

Nu as fi crezut ca voi intalni o astfel de carte. Obisnuita sa stiu de la inceput la ce sa am astept de la o carte pe care urmeaza sa o citesc, fie ea politista sau romantica, romanul Ove m-a surprins cum doar o carte buna poate sa o faca. Si e o carte foarte bine scrisa, iar autorul pare sa fie un psiholog abil, mare cunoscator al emotiilor si un magician al cuvintelor. Cuvinte mari, stiu, insa nu am mai citit de foarte mult timp o carte care sa ma surprinda atat si e mereu o placere sa ai parte de asa ceva.

Un roman bun pe pus pe lista preferatelor – lista Carti de citit.

Ce-am gasit al meu sa fie

Ce-am gasit al meu sa fie” e un roman scris de Stephen King, recent ecranizat. Chiar daca nu e atat de intens precum Un barbat pe nume Ove, e un gen aparte si are o abordare interesanta a povestii. Se vede scenaristul din umbra povestii, care organizeaza faptele astfel incat sa simti ca s-ar putea face un bun film avand la baza cartea.

Abia apoi am aflat ca e o continuare a romanului Mr Mercedes, asa ca sa citesti inceputul, povestea care sta la temelia povestii deja citite si al carei parcurs si final deja le stii, poate fi extrem de interesant.

Interesanta si e povestea de viata a autorului, despre care am aflat ca a trait intr-o rulota cu familia, avand grave probleme finaciare. Dar ce mi s-aparut mai interesant a fost ca aflat in pana de inspiratie, a vrut sa renunte la a mai scrie. Dar nu a renuntat si a ajuns milionar (cel putin) si o figura internationala.

Cateva carti ale autoarei Liane Moriarty

Liane Moriarty iti face loc in lista Carti de citit cu cateva romane. Are un stil aparte si croieste povesti pe care, pe unele, le citesti cu sufletul la gura. Asa s-a intamplat cu Secretul sotului, Am uitat sa fim fericiti, Ultima aniversare si Marile minciuni nevinovate – roman care s-a bucurat si de ecranizare, o transpunere intr-o miniserie pe HBO. Actrite celebre au intrat pielea personajelor creionate de autoare, printre care: blonda de la drept.., pardon, Reese Witherspoon, Nicole Kidman sau Zoe Kravitz.

Cele mai bune filme seriale - Marile minciuni nevinovate - Liane Moriarty

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Mia
Load More In Carti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Citeste si...

Brichetele personalizate sau un strop de creativitate în viața de zi cu zi

Cine ar fi crezut că un obiect atât de mic precum o brichetă poate spune o poveste? Briche…