Home Carti Ati plans, domnule presedinte?

Ati plans, domnule presedinte?

7 minute de citit
0
0
1,198
horoscop 5 ani

Prezent la un targ de carte, Klaus Iohannis a spus ca ultima carte citita a fost Un barbat pe nume Ove. Si curiozitatea ma roade. A mai plans cineva citind cartea asta? Pentru ca nu cred ca sunt singura. Cum ar fi sa il etichetez pe facebook si sa il intreb: ati plans citind cartea, domnule presedinte? Oricum, intrebarea asta e la moda si diversi politicieni au lacrimat prin salile de sedinte sau macar au fost suspectati de asta si intrebati despre asta. Dar nu din cauza unei carti, totusi.

Un barbat pe nume Ove
Un barbat pe nume Ove

Dar sa plangi citind o carte? Ce spune asta despre mine, cel care a citit-o? Si ce spune asta despre autor, cel care a scris-o? Stia, oare, el ca sute, mii de oameni se vor intrista, se vor bucura si vor plange la final?

Un barbat pe nume Ove e efectiv o carte care nu te lasa sa fii fericit. Cel putin, nu pentru prea mlt timp. Atunci cand povestea devine prea frumoasa si pare ca totul merge spre bine, apare brusc o amintire care parca tine mortis sa iti reaminteasca de faptul ca nu e o poveste frumoasa si nu trebuie sa te bucuri.

Parca trebuie sa simti tristetea profunda a personajului si orice alt sentiment frumos trebuie anihilat, trebuie ucis. Pare ca scopul cartii e sa te arunce de pe pisc, sa simti durerea crunta, imediat ce ai indraznit sa fii induiosat de alte intamplari. Pentru ca povestea pe care trebuie sa o traiesti e doar una… chinuitoare, sfredelitoare, care din loc in loc se impleteste cu bucuriile pasagere ale unei vieti, care nu isi au locul aici. Cartea e asemenea unei relatii pasiv – agresive duse la extreme.

Eu am citit o carte imprumutata, dar mi-am comandat-o si eu apoi cu gandul sa o am langa mine cand voi vrea sa o recitesc. Si chiar daca farmecul ei paleste la o recitire, pentru ca nu te mai ia prin surprindere, stiu ca am sa o recitesc. Nu pentru misterul care a disparut, ci din curiozitate. Vreau sa vad daca descopar elemente noi care sa imi atraga atentia, care sa ma tina in poveste si daca am sa plang din nou.

M-am gandit sa o imprumut prietenelor, dar nu oricui, ci doar celor care stiu ca o vor citi rapid, cu aceeasi sete cu care am citit-o si eu. Nu vreau sa piarda timp pretios zacand pe rafturi straine, acoperindu-se de praf, neatinsa si necitita de nimeni. Nu asta ar trebui sa fie soarta ei.

La baza, povestea cartii Un barbat pe nume Ove e simpla… un batranel ursuz care vrea sa isi puna capat zilelor e deranjat de fiecare data de curiosi, de personaje care vor sa ii intre in suflet sau care au nevoie de ajutorul lui. Si ursuzenia i se topeste cate putin, dar nu lin, ci cu accese razlete, pana cand… pana cand e prea tarziu?

E o singura poveste de baza, povestea lui si a iubirii. Dar tot felul de personaje ii tulbura linistea, facandu-l activ si implicat, desi firul povestii e unul singur, finalul e unul singur. Gandit inca de la inceput.

Nu vreau sa folosesc cuvinte mari. Nu am sa spun ca e o carte fascinanta, minunata, dar pot sa va asigur ca e o carte pe care nu am putut sa o las din mana pana la final. Si ce final!

Asa ca imi propun sa o recitesc poate mai putin afectata de emotie, sa vad daca pe langa jonglatul cu emotiile noastre autorul are si alte atuuri.

Primele mele impresii legate de romanul Un barbat pe nume Ove.

Titlu: Un barbat pe nume Ove

Autor: Fredrik Backman

Hai ca nu sunt singura…

Recenzii emag Un barbat pe nume Ove
Recenzii emag Un barbat pe nume Ove

Dar nu e singura carte care mi-a placut. Ce mai citesc, aici.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Mia
Load More In Carti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Citeste si...

Eu cred ca pisicile fac lumea mai buna

Da, stiu, suna cam pompos. Dar asta cred ca eu dupa doua luni de convietuire cu Motanila, …