Home Carti Descopera-ti punctele forte sau Daca-ti place, fa-o!

Descopera-ti punctele forte sau Daca-ti place, fa-o!

19 minute de citit
0
0
1,275
horoscop 5 ani

In adolescenta imi placeau tare mult testele. Teste de personalitate, de inteligenta, de cultura generala, imi placeau toate. Mi se parea amuzant sa aflu mai multe despre mine, desi atunci nu ma gandeam ca standardizarea impusa de un test cu doar cateva intrebari si raspunsuri nu poate niciodata defini complexitatea umana.

Dar credeam in standardizare, in tipologii, tipare si personalitati bine definite si delimitate. Credeam in alb si negru, in bun si rau si imi era greu sa concep ca nuantele de gri exista. Uneori si acum imi e greu sa fac asta, chiar daca ceva mai rar decat in adolescenta.

Descopera-ti punctele forte cu testul Clifton (Strengthsfinder)
Descopera-ti punctele forte cu testul Clifton (Strengthsfinder)

Descopera-ti punctele forte

Insa reminiscente exista si am ramas cu placerea vinovata de a citi carti de psihologie, care vorbesc despre natura umana, emotii, personalitati. Asa ca o carte care zace de ceva timp in biblioteca, Descopera-ti punctele forte cu testul Clifton (Strengthsfinder), si-a facut loc in lista mea de carti de citit, dupa ce am epuizat noutatile achizitionate: “Cei patru mari” – Agatha Christie si cea mai recenta carte citita si pe care o recomand – “Ultima aniversare” – Liane Moriarty.

Data fiind placerea adolescentina de a face teste revelatoare de personalitati pe care se pare ca o mai am, am sarit direct la capitolul “Urmele talentului – Cum iti poti identifica talentele”.

Cum afli care e talentul tau

Si sunt cateva modalitati prin care poti afla care e talentul tau.

Dorintele puternice denota talentul

Dorintele puternice dezvaluie prezenta unui talent”, spune cartea

Si automat ma gandesc la shopping. Mai ales acum, imi dau seama ca rupeam magazinele in fiecare zi, fie ca era vorba de supermarket sau Pepco.

Afirmatia se continua cu… “mai ales atunci cand apar de timpuriu in viata”. Mi-a placut si mi-am dorit sa gatesc mancaruri deosebite (dupa parerea mea deosebite, cel putin la vremea respectiva), sa ornez , sa cant si sa scriu. Si cred ca inca imi mai place, chiar daca nu am facut purici de pe urma niciunuia dintre aceste “talente” si nici nu excelez in vreuna dintre aceste directii.

Aflu insa ca adevarate genii si persoane de succes au dat lovitura cu talentul pe care si l-au descoperit abia dupa 50 sau dupa 78 de ani… dupa caz. Deci nu trebuie sa te panichezi daca aproape iesi la pensie si nu ti-ai descoperit talentul… cel putin asa inteleg din carte, chiar daca nu mi se pare practic deloc sa te bazezi pe o astfel de situatie.

Invatarea rapida

Daca nu ai dorinte puternice, mai spune cartea, invatarea rapida poate fi un indicator ca domeniul e pentru tine si ca talentul poate fi unul real.

Despre Henri Matisse se spune ca nu a simtit nicio atractie fata de pictura si nici nu a incercat sa picteze pana la 21 de ani, atunci cand o problema de sanatate l-a facut sa isi descopere talentul. Angajat ca functionar intr-un birou de avocatura, aproape intotdeauna bolnav si deprimat, Matisse, aflat la pat din cauza unui nou episod de gripa, primeste de la mama lui o cutie cu tuburi de vopsea, aflu din cartea de fata. Ce altceva ar fi mai potrivit atunci cand esti bolnav?! Acela e momentul de eliberare al lui Henri Matisse, dar si de brusca descoperire a talentului si redescoperire de sine.  

Dati-mi voie sa nu cred in astfel de momente romantate de “iluminare”, cand talentul e descoperit brusc si urmeaza o punere in practica fericita pana la adanci batraneti.

Si spun asta si pentru ca in carte se subliniza ca probabil am simtit si noi, cititorii, ca un nou loc de munca, “o ambitie abia descoperita sau un mediu nou” a facut ca mintea parca sa ni se lumineze. Inteleg ca asta inseamna descoperirea talentului. Mie mi se intampla deseori cand incep activitati noi si sa simt bucurie si entuziasm, pentru ca altfel nu le-as incepe, insa nu pot spune ca sunt constanta in toate. Asta inseamna ca am talente temporare? Si daca e asa si sunt temporare, unde se duc si ce se intampla cu ele? Se resorb?

Chiar daca nu mi se par credibile exemplele sau modul in care autorul abordeaza aceste idei, nu inseamna ca nu spune si adevaruri. Doar ca prea le pune funda si le exagereaza ca si cum noi le luam de bune si nu le mai trecem prin filtrul gandirii. Si nu e frumos sa insulti inteligenta cititorului. Totusi, daca nu te cramponezi de asta, poti gasi in carte informatii interesante. Dovada e si faptul ca, desi m-am enervat si am comentat, am citit mai departe. Pana la urma, e o carte care nu te lasa indiferent.

Satisfactiile pot sublinia talentul

Satisfactiile pe care le simtim atunci cand desfasuram o activitate  

Ca sa nu spun iar shopping si sa ma repet, mie imi place sa discut in contradictoriu si, poateeee, doar poate, sa ma cert putin. Nici din asta nu am facut purici si nici nu intrevad o astfel de realizare. Totusi, aici voi fi de acord cu ce spune autorul: “Daca-ti place, fa-o!”. Si o fac… Ca, na, nu e bine sa lasam treburile nesatisfacute.

A, stai asa, doua paragrafe mai jos spune sa identificam activitatile pozitive, cu pozitive subliniat. Deci nu merge asta cu cearta si discutatul in contradictoriu. Deci se pare ca nu e un talent, ci probabil un defect.

Cartea mentioneaza si testul Clifton, care se face separat pe un site mentionat in carte, daca ai achizitionat-o. Presupun ca fiecare carte are un cod unic pe care il poti folosi pentru a face testul.

Am facut si testul, desigur. Cred ca are vreo 100 de intrebari. Am observat ca unele erau reformulate, probabil ca sa se asigure ca se confirma anumite raspunsuri pe care le dam.

Care e personalitatea mea, conform testului

Daca sunteti curiosi, cam asta e personalitatea mea (am rezumat, pentru ca explicatiile erau mai vaste):

Adaptabilitate

Traiesc momentul si nu vad viitorul ca fiind o destinatie fixa, ci un loc pe care il creez in functie de ceea ce decid in momentul prezent. Cum s-ar zice, I’m a now person…  si mai sunt si flexibila, zice testul.

Comunicarea

Imi place sa explic, sa descriu, sa vorbesc in public (nu-i adevarat) si sa scriu. Ei, asa o fi.

Semnificatie

Vrei sa fii extrem de semnificant in ochii altor oameni. Vrei sa fii auzit. Vrei sa iesi in evidenta. Vrei sa fii cunoscut. In special, vrei sa fii cunoscuta si apreciata pentru punctele tari si unice pe care le aduci. Care or fi alea? Parca testul asta imi suna din ce in ce a previziuni, horoscopul zodiei.  

Deliberativ

Esti atenta. Esti vigilenta. Esti o persoana privata. Stii ca lumea este un loc imprevizibil. Iti place sa planifici inainte pentru a anticipa ceea ce ar putea merge prost. Iti selectezi prietenii cu precautie. Pentru tine, viata nu este un concurs de popularitate. Hai ca mi-a placut asta cu concursul de popularitate.

Intelect

Iti place sa gandesti. Iti place activitatea mentala. Iti place sa exersezi „muschii” creierului tau, intinzandu-i in mai multe directii.

Nu stiu cat imi place sa gandesc, cat imi dau seama ca inca imi place sa imi fac teste de personalitate…

Si totusi, mi-am descoperit talentul? Poate daca citesc toata cartea am sa mi-l descopar. Glumesc, cred ca nicio carte si niciun test nu e capabil sa ne descrie cu exactitate ori sa ne dea reteta personalizata a succesului. Tocmai pentru ca sunt create pentru mase iar noi suntem unici si… irepetabili.

Daca tot vorbim despre talentele mele…

Ce spun trei dintre persoanele apropiate despre talentele mele. In ordinea in care au raspuns…

Radu crede ca principalele mele talente sunt:

  • manipulare si negociere – astea sunt talentele mele principale, zice el, desi il conving cu greu sa joace cu mine un Piticot sau un Nu te supara frate. Oare ar trebui sa ma indoiesc de talentele mele?
  • gatesc bine si sunt creativa in bucatarie… cel putin cred ca a zis si ca sunt creativa, nu-mi mai amintesc bine… mi-am si notat, dar nu sunt convinsa ca nu am pus de la mine partea cu creativitatea.

Ce spune Irina gasiti mai jos cu copy/paste… aproape copy/paste…

Consider ca unul dintre talentele ei (ale mele adica) se refera la gatit. Si nu spun asta doar pentru ca are un site si canal pe Youtube cu propriile retele, ci si pentru ca am avut ocazia sa mananc ce a gatit ea. In primul rand ii place sa creeze retete dupa propriul gust, pe care sa le asezoneze cu exact ceea ce ii place ei, avand si imaginatie la decorat. In al doilea rand, mancarea chiar are gust si este satioasa. Imi amintesc chiar acum de o salata cu rucola, avocado, porumb, ardei copti si multe altele, pe care am mancat-o si care chiar m-a surprins. Desi multi ar spune ca este „doar o salata”, a avut gust si tot ce ii trebuie. In concluzie, ii doresc cat mai multa inspiratie in bucatarie si sa se mai gandeasca si la mine din cand in cand atunci cand pune masa cu noi preparate 🙂

Legat de imaginatia mea la decorat, are dreptate. Chiar m-am gandit sa le vand mamicilor prajituri decorate de mine, ca sa se poata lauda ca au copii talentati in bucatarie. Nu cred ca s-ar indoi cineva ca prajiturile au fost decorate de niste copii mici, extrem de talentati la decorat.

Roxana vorbeste despre calitatile si talentele mele, insa imi pare mai mult ca imi subliniaza defectele…

Este fata/femeia care a stiut intotdeauna ce a vrut de la viata. Iar pentru a-si implini visurile a facut tot ce a putut si inca mai face. Asa a ajuns la performanta de a avea peste 10 site-uri online, proprii. Calitate sau defect, munca de dimineata pana seara nu ii este deloc straina. Sotie si gospodina dedicata, este un bun manager si specialist in marketing online, un excelent organizator de evenimente, dar si o bucatareasa excelenta – pacat ca postarile ei, cu fel de fel de retete culinare, dulciuri nu au si miros. Marturie la toate acestea stau site-urile sale si continutul existent in cadrul acestora. O alta calitate a ei este perfectionismul. In ceea ce priveste munca, dar si in viata personala isi sustine intotdeauna punctul de vedere cu argumente solide. Acestea sunt doar cele mai importante dintre talentele ei.

Nu in ultimul rand, daca va intereseaza cartea, va las mai jos si detaliile:

Titlu: Descoperati Punctele Forte cu testul Clifton (StrengthsFinder)

Autori: Marcus Buckungham & Donald O. Clifton, Ph. D.

Editura: ALLFA

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Mia
Load More In Carti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Citeste si...

Eu cred ca pisicile fac lumea mai buna

Da, stiu, suna cam pompos. Dar asta cred ca eu dupa doua luni de convietuire cu Motanila, …