Imi place sa gatesc, insa nu am intotdeauna chef de bucatarit. Am, totusi, cateva retete rapide pe care le folosesc atunci cand nu am chef de gatit (asa ca nu stau foarte des sa ma intreb „oare ce mai gatesc azi?”) si, in general, retetele pe care le folosesc nu sunt prea complicate. Cu toate astea, prietenii si membrii familiei care vin in vizita au mereu senzatia ca folosesc ingrediente mai multe si mai sofisticate decat folosesc, de fapt.
Ce mai gatesc azi – meniul zilei – pranz
Am zis sa incep cu meniul zilei de azi, chiar daca nu gatesc asta in fiecare zi si nici atat de des. Doar ca, daca tot m-am pus sa scriu despre ce mananc, cred ca ar trebui sa las aici o poza cu ce am gatit azi si ce e azi in meniul de pranz, de fapt.

Poza cu gulas e facuta chiar cu mancarea pe aragaz. Pentru ca mare lucru nu mai am de facut pana e gata si o sa pot manca. Asa ca daca tot am de asteptat, eu zic ca una – doua poze ar fi exact ce trebuie.
Am pus kaizer si carnaciori in gulas si sigur o sa iasa foarte bun. Am maipus cartofi, dar si ardei kapia, morcov, ceapa uscata si ceapa verde. Ceapa si ardeiul le-am si calit in putin ulei, sa lase niste culoare si gust, desigur.
Galustele sunt facute din ou si faina alba de grau, sunt preferatele mele. Stiu ca multi aleg galuste cu gris, insa eu nu le vad rostul. De ai inlocui ceva atat de gustos? Exista cineva caruia sa nu ii placa galustele cu faina alba?
Desertul e placinta cu foi de post (fara zahar), cu branza dulce de vaca. Aici am pus niste zahar vanilinat si ceva zahar pudra. Nu de alta dar branza luata din magazin era cam acrisoara si avea nevoie sa fie indulcita un pic.
Nu e un meniu pe care il fac des. E destul de caloric, greu si satios. Mergea mai bine o ciorba de pui cu sau fara desert, dar carnea e inghetata bocna si ingredientele pentru gulas stateau pe raful din frigider atat de in your face, incat am zis ca nu-i frumos sa le ignor asa.
Mancare rapida pentru pranz
De fapt si de asta am ales sa fac gulas azi, pentru ca se gateste repede.

Dar sunt multe retete de mancare rapida mai saraca in calorii, dar bogata in nutrienti. Insa mai gatim si ce ne inspira. Si, uneori, la sfarsit de saptamana parca ai mai vrea sa gatesti ceva ce nu ai mai gatit de mult, nu neaparat ceva usor.
Fie ca nu am chef de gatit sau incerc sa pregatesc casa si masa pentru venirea unor invitati si nu am mult timp de gatit, se intampla sa apelez la retete de mancare rapida, care se gatesc simplu, fara sa fie nevoie sa stau cu ochii pe aragaz. Mancarea la cuptor mi se pare salvatoare si, daca folosesti ingredientele potrivite, e si foarte gustoasa.
„Ai folosit si unt pe cartofi, nu-i asa? Trebuie sa fi folosit pentru ca sunt atat de moi si de cremosi! Si ce condimente ai mai folosit?”
Ceafa de porc cu cartofi la cuptor e reteta pe care o pregatesc cel mai des atunci cand am musafiri. Daca nu e ceafa, poate sunt pulpe de pui, insa nu se schimba mare lucru. Si intrebarile de mai sus le primesc deseori, desi pentru reteta folosesc doar trei ingrediente (carne, cartofi taiati cubulete si cativa catei de usturoi pe care ii curat si ii arunc in tava), la care adaug sare si apa.

Insa cand le servesc invitatilor mancarea au senzatia ca trebuie sa fi stat mult in bucatarie si, cu siguranta, am folosit cine stie ce arome si neaparat unt, ca sa iasa cartofii atat de gustosi.
Bineinteles ca mereu se mira ca poti sa obtii o mancare atat de gustoasa, patrunsa, cu carne moale si cartofi cremosi pe dinauntru, dar crocanti la suprafata cu doar doua ingrediente principale si fara cine stie de arome adaugate.
Recunosc, daca sunt in pana de idei si imi vine in minte intrebarea „oare eu ce mai gatesc azi?”, prima reteta pe care o aleg e carne cu cartofi la cuptor. Pentru un gust deosebit sau ca sa nu mi se para un meniu plictisitor, mai adaug in tava, langa carne si cartofi, si alte legume. Ardeii kapia, de exemplu, dau o aroma foarte placuta, la fel si usturoiul. Dar va las mai jos cateva retete de mancare simpla, facuta la cuptor sau pe aragaz, pe care o puteti pregati si voi cu usurinta.
Ceafa de porc cu legume
Gulas – o mancare ungureasca, cu kaizer, cartofi si galuste
Pilaf cu pui
Cand vreau inlocuiesc cartofii cu ceva, lintea e prima optiune
In ultima vreme, am mai facut paine si cozonaci, asa ca sa framant aluat nu mi se pare o corvoada. Prin urmare, mai optez si pentru pizza, pentru ca mi se pare foarte usor de facut. Merge si la serviciu.
De multe ori, insa, prefer supele si ciorbele. Sunt mai usoare si se gatesc foarte usor si repede. Au ce e necesar organismultui, dar ne ajuta sa atingem necesarul zilnic de lichide.
Imi place mult ciorba de pui cu marar, la care adaug zeama de pe ardei iute sau otet si iaurt. Uneori o mananc asa, pur si simplu. Delicioasa!
Mda, mi-am facut pofta singura. Cine m-a pus sa vorbesc despre mancare????
Si daca vreau sa diversific… desi nu vad de ce as face-o… as putea manca ciorba de pui in orice moment al zilei, in fiecare zi. Daaaaaar… daca vreau sa diversific pentru a-i multumi si pe altii, optez pentru ciorba de perisoare.
Cand vine vorba de dulciuri, prefer sa pregatesc prajituri fara zahar, desi ma abtin cu greu de la cele cu creme si frisca, mai ales dupa Sarbatori, cand deja m-am obisnuit cu tone de dulciuri…
Crumble cu mere
Placinta cu mere, fara zahar
Placinta cu mere e o alta optiune foarte buna, doar ca imi ia mai mult timp sa o pregatesc decat crumble-ul.
Clatiteeeee
Clatitele sunt si ele usor de pregatit, doar ca dureaza mai mult sa le prajesti pe toate, pe fiecare in parte. Chiar si asa, mai fac din cand in cand, fie ca desert, fie ca gustare. Clatite cu dulceata, cu mere, cu branza dulce si miere, cu urda, marar si ardei? Imi plac toate.
Ce gatesc la sfarsit de saptamana
Gatesc destul de des, macar la 2-4 zile. Insa nu pot spune ca gatesc mai mult la final de saptamana. Uneori, nu gatesc deloc in weekend si prefer sa mananc in oras. Alteori, daca vremea nu ne permite sa iesim, gatesc tot mancare usoara. Doar daca avem invitati meniul se diversifica si apar mai multe feluri, inclusiv un desert cu mai mult zahar.
Daca mai ai nevoie de inspiratie la gatit, uite o pagina in care gasesti meniuri complete pentru 7 zile: Ce gatim azi – 7 meniuri de pranz – inspiratie pentru o saptamana.
Pentru mine, gatitul e o alta experienta colorata. Tie ce iti place sa gatesti sau… sa mananci?